De gevaren van gokken

Gokken is een activiteit waar veel mensen zich eens of regelmatig aan begeven. In principe blijft het altijd een kansspel waarbij de kans bestaat dat je geld wint of verliest. Dit maakt het spel extra aantrekkelijk omdat de emoties hoog oplopen zowel bij het winnen als verliezen van geld. Toch is het belangrijk om te onthouden dat het ook erg riskant kan zijn doordat je je eigen gedrag niet meer onder controle hebt. In dit artikel kun je lezen over de gevaren ofwel de risico’s die gokken met zich meebrengt. 

Geldproblemen

Misschien wel een van de meest voorkomende risico’s die gepaard gaan met gokken is dat je financieel in de problemen terecht komt. Vaak geef je meer uit dan je wint van het spel maar dat maakt dat je de behoefte kunt voelen om door te spelen en het initiële bedrag weer terug te verdienen. Dit kan echter uit de hand lopen waardoor je steeds meer uitgeeft en meer van je geld verliest. Het gevolg kan zijn dat je geld gaat lenen bij vrienden of familie om het geld terug te verdienen waardoor je steeds dieper in de problemen terecht komt. 

Problemen op werk of studie 

De een is gevoeliger voor gokken dan de ander en dit kan negatieve gevolgen hebben op het werk of de studie. Doordat je in je hoofd zo bezig bent met gokken blijft er uiteindelijk minder tijd over voor werk of studie. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je bijvoorbeeld ontslagen wordt of je studie niet behaald, wat ook weer uiteindelijk financiële gevolgen kan hebben. 

Verslaving

Misschien denk je bij een verslaving eerder aan middelen zoals alcohol of drugs maar gokken valt ook onder een verslaving. Er bestaat namelijk een overeenkomst tussen gokken en de eerder genoemde middelen: er komt een grote hoeveelheid dopamine vrij, en dat is juist wat jou het plezierige gevoel geeft waar je steeds meer van wilt. Uiteindelijk streef je datzelfde gevoel achterna ook als je continu zou verliezen met alle gevolgen vandien. Als je vermoedt dat je een gokverslaving hebt,  dan wordt aangeraden om professionele hulp in te schakelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *